ODM و OEM چیست؟

در صنعت تولید، دو عبارت کاربردی ODM و OEM وجود دارد که به انواع همکاری بین شرکت ها در طراحی و تولید محصول اشاره دارد. اگر چه تعریف آنها باهم متفاوت است، اما برخی این دو عبارت را بجای هم استفاده می­‌کنند. دانستن تفاوت­ بین آنها، به کارآفرینان و دارندگان شرکت، امکان تصمیم گیری درست را در تولید محصول خود می دهد.

منظور از OEM چیست؟

OEM (Original Equipment Manufacturer) محصولات را بر اساس مشخصات و الزامات ارائه شده توسط مالک برند تولید می کند سپس آنها را با نام تجاری یا لوگوی شرکت سفارش دهنده به بازار عرضه می­کند. در فرآیند تولید به روش OEM ، باید به مسائل حقوقی و قانونی نیز توجه کرد. تعیین قوانین و مقررات در قرارداد بین شرکت سفارش‌دهنده و تولید کننده همچنین حفظ مالکیت معنوی محصولات باید مورد توجه قرار بگیرد. تضمین حفظ امنیت اطلاعات تکنیکی و اطلاعات مربوط به فرآیند تولید نیز بسیار اهمیت دارد.

ارسال سریع بسته

مزایای OEM

  • صرفه جویی در زمان و هزینه تولید، از مزیت مهم این روش است. با تولید قطعات توسط تولید کننده خارجی، شرکت سفارش‌دهنده نیازی به تأسیس و تجهیز کارخانه و ماشین‌آلات خود ندارد و همین امر، باعث کاهش هزینه‌های عمده در تولید می‌شود. صرفه جویی در زمان، از دیگر مزیت­های این روش تولید است.
  • از آنجایی که سفارشات، در تعداد بالا و مدت زمان کمتر، به دست مشتری می­رسد، توان رقابتی نیز افزایش پیدا می­کند.
  • انعطاف پذیری بیشتر در طراحی محصول، از دیگر مزایای OEM است. مشتری می­تواند هرگونه تغییری را در سفارش خود اعمال کند و با ابتکار خود، تولیدات خلاقانه­تری را به بازار عرضه کند.

معایب OEM

  • تحقیق درباره محصول در OEM، تماما به عهده مشتری می­باشد. از آنجایی که انجام تحقیقات، مستلزم صرف زمان یا هزینه و یا استفاده از منابع مختف است، شاید انتخاب OEM توجیه اقتصادی نداشته باشد.
  • از سوی دیگر، اگر طراحی محصول به دلیل نقایص موجود، مورد استقبال بازار قرار نگیرد، هزینه گزافی را به سفارش دهنده تحمیل می­کند.

منظور از ODM چیست؟

ODM (Original Design Manufacturer) به شرکتی اطلاق می­شود که مسئولیت طراحی محصول را به عهده می­گیرد و تولید نهایی را با نام تجاری شرکت سفارش دهنده به بازار عرضه می­کند. طراحی در ODM از قبل انجام شده است و فقط کافی است تا تغییرات اندکی در آن بوجود آورده و روانه بازار کند. تغییراتی از قبیل تغییر رنگ یا بسته بندی محصول، آن را به کالایی جدید تبدیل می­کند.

مزایای ODM

  • ODM طراحی را به عهده دارد پس نیاز نیست که مشتری پول و زمان زیادی را صرف تحقیق و توسعه محصول بکند. در نتیجه، قیمت تمام شده محصول کاهش یافته و رقابت با شرکت­های مشابه، افزایش پیدا می­کند.
  • نبض بازار در دستان شرکت­های ODM است چرا که کالاها و محصولات را در مقیاس انبوه تولید می­کنند و از نیاز مصرف کنندگان آگاه هستند. پس انتخاب این روش، ریسک کمتری را برای شرکت به همراه دارد.

معایب ODM

نقطه ضعف این روش، در تولید محصولات مشابه نهفته است. ODM محصولاتی مشابه یکدیگر با تفاوت جزیی می­سازد از این رو، رقابت کمتر و در نتیجه آن، حاشیه سود کمتری نصیب سرمایه­ گذار می‌کند.

پست فوری ؛ انواع آن و بررسی مزیت ها

تفاوت های بین ODM و OED

 ODM و OEM چیست؟

آنچه از تعاریف بالا مشخص شد، تفاوت اصلی بین ODM و OEM در نقشی است که هریک از این شرکت ها در زنجیره طراحی و تولید دارند. در ادامه به بررسی این تفاوت ها می پردازیم.

1.    طراحی و توسعه محصول

شرکتهای ODM مسئولیت طراحی اولیه محصول را بر عهده می‌گیرند. آنها دارای تیم طراحی حرفه‌ای هستند که با توجه به نیازهای بازار، طرح و مشخصات اولیه محصول را تعیین می‌کنند.

اما در روش OEM ، برخلاف ODM، مشتری مسئولیت طراحی محصول را بر عهده دارد. شرکت OEM با دریافت طراحی اولیه از برند مشتری، به تولید این طرح و عرضه محصولات، تحت نام و برند خود می‌پردازد. در این روش، مشتری کنترل کاملی بر روند طراحی و مشخصات محصول دارد و می تواند تغییرات دلخواه خود را اعمال کند.

2.    سفارشی سازی

در روش ODM ، سفارشی سازی محصولات به صورت محدود قابل انجام است. اینگونه شرکتها معمولاً محصولات استانداردی را طراحی و تولید می‌کند که برای چندین برند مختلف قابل استفاده است. در صورتی که مشتری نیاز به تغییرات جزئی داشته باشد، باید با شرکت ODM هماهنگ شده و تغییرات را مطرح کند.

در مواردی که پیشنهادات مقبول و معقول باشد، شرکت ODM مسئولیت این تغییرات را بر عهده می‌گیرد و محصول را با طراحی و مشخصات مورد نظر برای مشتری تولید می‌کند.

در روش OEM ، سفارشی سازی محصولات به طور کامل امکان پذیر است. در این روش، مشتری مسئولیت طراحی محصول را بر عهده دارد و می تواند تغییرات دلخواه خود را اعمال کند. شرکت OEM پس از دریافت طرح اولیه از مشتری، به تولید آن و تحت نام تجاری برند مشتری می‌پردازد. مشتری در این روش، کنترل کاملی بر طراحی و توسعه محصول دارد و می‌تواند مشخصات، رنگ‌ و تمامی جزئیات را تعیین کند.

3.    ریسک ها و هزینه ها

OEM ریسک ها و هزینه های بالاتری برای شرکت خریدار دارد، زیرا به تخصص و منابع مالی برای ایجاد محصول متکی است. علاوه بر این، اغلب سرمایه گذاری اولیه در فرآیند طراحی و توسعه مورد نیاز است؛ در حالی که ODM ریسک کمتر و هزینه های کمتری را به همراه دارد زیرا تولید کنندگان عمدتاً به جای طراحی نوآورانه بر تولید متمرکز هستند.

پست سفارشی؛ معرفی کامل و تفاوت آن با پست پیشتاز

کنترل بر فرایند تولید در OEM و ODM

در هر دو روش ODM و OEM، کنترل بر فرایند تولید بسیار مهم است. به عنوان مثال، شرکت سفارش‌دهنده باید اطمینان حاصل کند که تولید کننده ODM، استانداردهای کیفیت را رعایت کرده و محصول مورد نظر را در زمان تعیین شده تحویل می‌دهد. در OEM، باید توجه داشت که تولید کننده، قطعات را به تعداد و کیفیت مورد نیاز تولید می‌کند و نام برند و لوگو شرکت سفارش‌دهنده به درستی روی محصول قرار می‌گیرد. برای این منظور، باید روش‌های کنترل کیفیت و مدیریت فرایند تولید به خوبی پیاده سازی شود.

ODM یا OEM؟

ODM یا OEM

تصمیم‌گیری بین ODM و OEM بستگی به نیازهای شما دارد. در صورتی که شما برند خود را توسعه نداده‌اید و تنها برای تولید محصول، مشخصات دقیق یا الزاماتی دارید، ODM به عنوان گزینه ای مناسب برای شما خواهد بود. با این روش، شما می‌توانید یک محصول با کیفیت بالا را با قیمتی مناسب دریافت کنید.

اگر شما قصد دارید برند خود را توسعه داده و در بازار رقابت کنید، OEM بهترین گزینه است. با OEM، شما کنترل کاملی بر محصول دارید و در عین حال قابلیت سفارشی سازی بیشتری برای شما فراهم می­شود. می‌توانید بر روی برند خود تمرکز کرده و تلاش کنید آن را بهترین برند در بازار کنید.

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برخی از مشتریان

افتخار میکنیم میزبان بهترین ها هستیم